DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜHAK İHLALLERİ HABERLERİManşet

Diyarbakır’da 39 avukata 5 yıl sonra açılan davada beraat

Diyarbakır’da 3 Şubat 2014 tarihinde görülen KCK davası duruşmasında, mahkemenin tutumunu protesto eden avukatlar, duruşma salonundan çıkmıştı. Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar ve yeni başkan Cihan Aydın’ın da aralarında bulunduğu 38’i Diyarbakır, Batman, 2’si ise Ankara Barosu’na kayıtlı 41 avukat hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla yürütülen soruşturma 5 yıl sonra davaya dönüştü.

DURUŞMA KCK DAVASININ GÖRÜLDÜĞÜ SALONDA YAPILDI

Avukatlar hakkında 82 yıl hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşma 5 yıl önce KCK davasının görüldüğü salonda yapıldı. Avukatlar KCK davasının görüldüğü duruşma salonunda bu kez müvekkillerinin bulunduğu sanık sandalyelerinde savunma yaptı.

AVUKATLAR MESLEKLERİNİ SAVUNMAK İÇİN MÜDAFİ OLDU

Duruşmaya haklarında dava açılan avukatların yanı sıra İstanbul, İzmir, Antep, Urfa başta olmak üzere çok sayıda avukat müdafi olmak için katıldı. İstanbul Barosu avukatlarından Ömer Kavalli, avukatlık mesleğini savunmak adına müdafi olarak duruşmaya katıldığını söyledi. Kavilli’nin bu sözleri tutanağa geçti.

MÜDAFİ AVUKATLAR CÜBBELERİ İLE MESLEKTAŞLARININ YANINDA OTURDU

Duruşma salonunda savunma için yüzlerce avukat hazır bulundu. Savunma yapacak avukatların ayakta kalması üzerine mahkeme başkanı avukatların istediği yere geçebileceğini söyledi. Bunun üzerine avukatlar cübbeleri ile sanık sandalyesinde yer alan meslektaşlarının yanında oturdu. 41 avukatın yargılandığı duruşmaya avukatlardan Halis Aktarlı ile Zeydan Aydın SEGBİS ile bağlandı. Duruşma iddianamede yer alan avukatlarının kimlik tespiti ile başladı.

‘BU HUKUK SİSTEMİNDE TÜM AVUKATLAR POTANSİYEL SANIK’

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın sosyal medya hesabından “#SavunmayıSavunuyoruz” etiketi ile “40 meslektaşım ile sanık sandalyesindeyiz. Daha iki sene öncesine kadar aynı salonda müdafi olarak görev yapıyorduk. Bu hukuk sisteminde, tüm avukatlar, hatta tüm yurttaşlar potansiyel sanık” paylaşımında bulunarak yargılamaya tepki gösterdi.

Avukat Mustafa Yıldız ise “Daha iki sene öncesine kadar aynı salonda müdafi olarak görev yapıyorduk. Avukat olarak görev yaptığımız salonda şimdi sanık sandalyesinde oturmaktayız. Bu hukuk sisteminde; tüm avukatlar, potansiyel sanık” paylaşımında bulundu.

GİRASUN: AMAÇ DİYARBAKIR BAROSU’NA GÖZDAĞI VERMEK

Artı TV’ye bağlanan avukat Neşet Girasun, davanın 5 yıl aradan sonra açılmasının manidar olduğunu söyledi. Daha önce de Diyarbakır Barosu hakkında davalar açıldığını ifade eden Girasun, “İddia edilen suçun üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen dava açılması düşündürücü. Bu hukuki olmayan saiklerle düzenlendiğini gösteriyor. Davanın Diyarbakır Barosu’na gözdağı vermek için açıldığını düşünüyoruz. Çünkü Diyarbakır Barosu muhalif kimliği, insan hakları alanında yaptığı çalışmalar ile bilinen bir baro. Bu durum bir takım odakları, siyaset odakları rahatsız ediyor. Bu çok sanıklı bir dava olduğu için çok müdafi olduğu için ağır ilerliyor” dedi.

“DAVANIN AÇILMASINI SAĞLAYANLAR DEVLETİN DÜZENİNİ BOZDULAR”

Savunma yapan avukatlar, duruşma yapılmaksızın beraat kararı verilmesini talep etti. Bu talep reddedildi. Avukatlar duruşmayı terk ettikleri için suçlanıyor. Bunun suça konu edilemeyeceğini belirten avukatlar, “Asıl müvekkilleri olmadığı duruşmaya avukatlar katılırsa suç işlemiş olur” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, KCK davasının kendisinin tartışmalı olduğunu hatırlattı. Söz konusu davaların açılmasına gerekçe edilen delilerin, hazırlanan birçok raporun sahte olduğunu ifade eden Aydın, “Duruşmanın düzenini bozmakla suçlayanlar şu anda içerdeler. Asıl onlar devletin düzenini bozdular” dedi. Aydın, bugün de aynı tutumu sergileyeceklerini söyledi. Sanık bölümünde savunma yapan Aydın daha sonra cübbesini giyerek başka bir salonda avukatı olduğu davanın duruşmasına katıldı.

“DAVANIN HUKUKSAL ZEMİNİ YOK”

Artı Gerçek’e konuşan Cihan Aydın, haklarında açılan davanın yasal zemininin olmadığını söyledi. Kendilerine yöneltilen suçlamanın ‘Görevi Kötüye Kullanma’ olduğunu hatırlatan Aydın, “Bu davanın hukuksal zemininin olmadığını daha soruşturma aşamasındayken cumhuriyet savcısına da söyledik. Bu davada görevi kötüye kullanma unsurları var. Bir kere biz devlet memuru değiliz. Görevi kötüye kullanma suçunu ancak kamu görevlileri işleyebiliyor. Dolayısıyla böyle bir şeyin olasılığı yok” dedi.

“SAVUNMA MAKAMINA MESAJ VERMEK İSTİYORLAR”

Bu ve buna benzer davalarla Türkiye’deki savunma makamlarına, barolara, Diyarbakır Barosu’na mesaj verilmek istendiğini ifade eden Aydın, “Biz ne söylediklerini biliyoruz. Bize yerinize oturun demek istiyorlar aslında. Ama Diyarbakır Barosu’nun böyle bir geleneği yok. Diyarbakır Barosu geçmişte olduğu gibi bu gün de bundan sonra da kim olursa olsun, nerede bir haksızlık hukuksuzluk varsa bunun karşısında durmaya devam edecek” ifadelerini kulandı.

DAVANIN AÇILMASINA NEDEN OLAN HAKİM VE SAVCILAR TUTUKLU

Aydın yargılamaya konu olan KCK davalarını da gündeme getirdi. Savunmasında bu davaların açılmasına neden olanların birçok sahte delil ürettiğine dikkat çekti. Haklarında suç duyurusunda bulunarak bu davanın açılmasına vesile olan mahkeme heyeti hakkında defalarca suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Aydın şunları söyledi: “Maalesef o dönemdeki HYSK bizim şikayetlerimizi incelemeye değer bile bulmadı. Bu savcı ve hakimlerin hepsi şu anda ya örgüt üyeliği iddiası ile tutuklu, ya soruşturmaya uğradı ya da meslekten ihraç edildi. Adalet Bakanlığı bunların bizim hakkımızda yapmış oldukları suç duyurusuna maalesef gözü kapalı bir şekilde soruşturma-kovuşturma izni verdi. Bir yandan FETÖ’ye yönelik soruşturma-kovuşturma yürütüyorsunuz, bir yandan da onların yaptığı tüm iş ve işlemleri hukuka uygun olarak kabul ediyorsunuz. Eğer gerçekten FETÖ bir kriminal örgütse, özellikle hakim ve savcıların yapmış oldukları işlerin ikinci defa süzgeçten geçmesi lazım. Bunların yapmış olduğu her şeyi kabul ederseniz kimse sizin yapmış olduğunuz yargılamalara inanmaz ve güvenmez”.

39 AVUKAT BERAAT ETTİ

Savunmaların ardından duruşma savcısı suç işleme kastı olmadığı gerekçesi ile avukatlar hakkında beraat istedi. Diyarbakır Baro eski Başkanı Mehmet Emin Aktar ile baronun yeni başkanı Cihan Aydın’ın da aralarında bulunduğu 39 avukat, ‘Görevi kötüye kullanma” iddiasıyla Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davadan beraat etti. 2 avukatın dosyası ise ifadeleri alınmadığı için ayrıldı.

Kaynak: https://artigercek.com/guncel/41-avukatin-yargilandigi-dava-basladi-meslegimizi-savunmak-icin-mudafiyiz-84767h

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir