DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜHAK İHLALLERİ HABERLERİ

İstanbul’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinde 31 Mayıs 2016 tarihinde yayımlanan haber gerekçesiyle Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Özgür Gündem’e destek için “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılarak 1 gün Genel Yayın Yönetmeni olan İhsan Çaralan hakkında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 29 Mart 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede gazetecilerin ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, gazetecilerin üzerine atılı suçlamadan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, duruşmayı 13 Eylül 2024 tarihine erteledi.

Kaynak: https://bianet.org/haber/ozgur-gundem-davasinda-7-kisiye-hapis-cezasi-208702

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yöneticileri ile yazarlarının gazetede yayınlanan yazılar nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suç işlemeye alenen tahrik” suçlamalarıyla yargılandığı davanın karar duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, “örgüt propagandası” suçlamasıyla Ayşe Batumlu ile Reyhan Hacıoğlu’na 1’er yıl 3’er ay; Eren Keskin ile Reyhan Çapan’a 3’er yıl 9’ar ay, Hüseyin Aykol’a 2’şer yıl 1’er ay, Hüseyin Güçlü ile Tahir Temel’e 1’er yıl 6’şar ay hapis cezası verdi.

Reyhan Hacıoğlu ve Ayşe Batumlu’ya verilen hapis cezası ise TCK 51/1 gereğince ertelendi.

Filiz Koçali, Enver Baysal, Hasan Başak, İhsan Yorulmaz, Muzaffer Ayata, Serbest Zan ve Züleyha Yılmaz hakkındaki yakalama kararları infaz edilemediği ve savunmaları alınmadığı için dosyanın ayrılmasına karar verildi.

Ayşe Berktay, Celalettin Can, Cemal Bozkurt, Çetin Ulu, Nuray Özdoğan, Emrullah Kurcan, Ergin Atabey ve Özlem Söyler ise “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından beraat etti. Bülent Alp hakkında ise Basın Kanunu gereğince dosyanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine hükmetti.

Hacıoğlu’nun mazereti kabul edilmedi

Davada sanık sıfatıyla yargılanmakta olan 23 kişi arasında bulunan Eren Keskin ve Reyhan Çapan ile sanık avukatları Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz duruşma salonunda hazır bulundu.

Duruşmayı İrlanda Büyükelçiliği’nden temsilciler de izledi.

Sanıklardan Reyhan Hacıoğlu’nun açlık grevinde olduğu için duruşmaya katılamayacağına ilişkin mazeret dilekçesi, karar duruşması olması sebebiyle mahkeme heyetince kabul edilmedi.

Keskin: Suç işlediğime inanmıyorum

Duruşma savcısı, 26 Ekim 2017 tarihinde verdiği mütalaayı tekrar ettiğini ifade etti.

Ardından esasa karşı savunma yapan Eren Keskin şöyle konuştu:

“Düşünce ve ifade özgürlüğünden yanayım. Yayın yapma özgürlüğünü savunduğum için genel yayın yönetmeni oldum. Suç işlediğime inanmıyorum. Düşüncenin suç olduğuna da inanmıyorum. Beraatimi talep ediyorum.”

Reyhan Çapan ise suç işlemediğini belirterek beraatini talep eti.

7 kişiye hapis cezası

Kararını açıklayan mahkeme, yedi sanığın hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmederek içlerinden Reyhan Hacıoğlu ve Ayşe Batumlu’nun hapis cezası kararlarını “haklarında kesinleşmemiş mahkumiyet kararı bulunmaması, duruşmadaki tavır ve davranışları” gerekçeleriyle erteledi.

Yedi sanığın yakalama kararları infaz edilmediği için dosya ayrıldı. Bir sanığın dosyası zamanaşımı nedeniyle düştü. Mahkeme sekiz sanığın ise beraatine karar verdi.

Özgür Gündem yargılamaları

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona erdi.

Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 49’una soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü.

38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2 maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden hakim karşısına çıktı.

Takipsizlik kararı verilenler

11 kişiye takipsizlik kararı verildi: İhsan Eliaçık, Melda Onur, Sabahat Tuncel, Ahmet Abakay, Eşber Yağmurdereli, Hasip Kaplan, Işın Eliçin, Kemal Can, Mustafa Sönmez, Uğur Karadaş, Nurcan Baysal.

38 davadan 1’i düştü

38 kişi hakkında dava açıldı. Deniz Türkali hakkındaki dava soruşturma süresinin zamanaşımına uğramasından ötürü düştü.

38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor.

188 ay 15 gün hapis ve 67 bin TL para cezası

Nöbetçi yayın yönetmenliği davalarında Şanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, Hüseyin Tahmaz, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Kumru Başer, Ayşe Batumlu, Jülide Kural, Murat Uyurkulak, Murat Çelikkan, Beyza Üstün, Nevin Erdemir, Hakkı Boltan, Hasan Hayri Şanlı, Tuğrul Eryılmaz, Hüseyin Aykol, Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Öncü Akgül, İhsan Çaralan, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Fehim Işık ve Faruk Eren davaları olmak üzere 31 kişi hakkında karar verildi.

4 beraat

Hasan Hayri Şanlı, Nevin Erdemir, Hüseyin Tahmaz ve Hakkı Boltan hakkında beraat kararı verildi.

27 kişiye toplam 293 ay 15 gün hapis

27 kişi için toplam 67 bin TL ve 293 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Cezası ertelenmeyen nöbetçi genel yayın yönetmenlerinden Murat Çelikkan, 14 Ağustos 2017’de Kırklareli Cezaevi’ne girdi, 14 Ekim 2017’de açık cezaevine alındı, 21 Ekim 2017’de tahliye edildi.

Cezası ertelenmeyen nöbetçi genel yayın yönetmeni Ayşe Düzkan ise, İstinaf Mahkemesi’nin 1 yıl 6 aylık hapis cezasını onamasının ardından cezasının infazı için 29 Ocak’ta teslim olarak Bakırköy Kadın Cezaevi’ne konuldu.

* Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol ÖnderoğluAhmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldı.

6 kişinin davası sürüyor

Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin, Şebnem Korur Fincancı, Can Dündar, Said Sefa, Veysi Altay.

Kızılkaya dosyaları

Özgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık. Kızılkaya’nın dosyaları nöbetçi genel yayın yönetmenleri ile yargılandığı davalarda ayrıldı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem ana davası ile birleştirildi.

9 yazara da dava açıldı

Gazetenin yazarlarından Ömer Ağın, İmam Canpolat, İlham Bakır, Mehmet Şirin Taşdemir, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz, Dilşah Kocakaya, Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş’a da davalar açıldı.

Dilşah Kocakaya, İmam Canpolatve İlham Bakır’a 15’er ay hapis cezası verildi. Bakır’ın cezası ertelenirken, Canpolat ve Kocakaya’nın cezaları ertelenmedi. Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Bektaş’a ise ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezalar ertelenmedi.

Özgür Gündem Ana Davası

Ana davada Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Eren Keskin, yazıişleri müdürleri Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Sancılı hala tutuklu.

Ayrıca Eren Keskin 47, Hüseyin Aykol 38 dosyada gazetenin eski sabit genel yayın yönetmeni olarak yargılanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir